Campings Toscane

Wijn uit Toscane

wijn-toscane

Italië produceert veel wijn. Er zijn veel wijnstreken in verschillende regio’s in Italië. Eén van de bekendste wijnstreken van de regio Toscane is Chianti. Het gebied ligt ten zuiden van Florence, de hoofdstad van Toscane. Het neemt van Noord tot Zuid 160 kilometer land in beslag. Het strekt zich uit van Florence tot Siena.

 

Oorspronkelijk is de wijn uit deze streek rood. Het is een zware rode wijn. De afgelopen 25 jaar produceren de wijnboeren ook witte wijn. Dit omdat de boeren witte druiven over hadden die niet in de rode variant verwerkt konden worden. Deze witte wijnen zijn voornamelijk verkrijgbaar in de streek zelf. Buiten Italië zijn nog wel enkele bekende witte wijnen te koop.

 

Samenstelling

De wijnen uit de streek bestaan vooral uit Sangiovese druiven. Iedere wijnmaker voegt daar nog verschillende bestanddelen aan toe. Bijvoorbeeld de Canaiolo Nero, de Malvasia Bianca of Colorino. De toevoegingen kunnen rode en/of witte druiven zijn.

Tegenwoordig bestaan de dranken wel eens voor 100% uit rode druiven. Vroeger was dat anders. Toen moest de inhoud voor 10% tot 20% bestaan uit twee soorten witte druiven.

 

Kenmerken van de wijn

De fles wordt nog steeds geleverd in de rieten manden. Dit is puur voor het toerisme, maar eerlijk is eerlijk, het ziet er erg leuk uit. De alcoholische vruchtendrank uit Chianti is gekeurd met een speciaal keurmerk. Het keurmerk draagt de naam DOCG en betekent Denominazione di Orgine Controllata e Garantita. Het staat voor Keurmerk voor gecontroleerde en gegarandeerde origine.

De drank ruikt fris en fruitig en is helder rood. Dus niet troebel zoals sommige wijnen zijn. De meeste wijnen kunnen het beste niet te lang bewaard worden. Enkele toppers kunnen wel lang blijven liggen. Deze hebben ook een andere kleur dan de ‘standaard’ wijnen.

 

Toscane

Centraal gelegen in Italië ligt de regio Toscane. De regio ligt aan de Tyrreense Zee. Toscane behoort tot één van de vijf grootste regio’s van Italië. In de regio liggen grote, bekende steden zoals Pisa, Florence, Livorno en Grosseto. Toscane biedt tal van campings in de regio. De campings liggen vlak bij steden en stranden.

 

 Stedentrip door Toscane

Viareggio Toscane

Veel mensen vragen zich af waar ze moeten beginnen met hun stedentrip door Toscane . Daarom hier een suggestie.  De trip gaat alleen langs de steden, niet de dorpen, en zal langs de mooiste bezienswaardigheden gaan.

 

Massa

Massa is de eerste stad die we aandoen bij de stedentrip door Toscane. Ooit was de stad een prinsdom. Er zijn veel mooie bouwwerken te zien in Massa, maar één van de mooiste is toch wel Palazzo Ducale. Het is een groot kasteel met een betoverend uiterlijk. De bouwstijl is zo indrukwekkend dat iedere foto die gemaakt wordt van het gebouw, altijd anders is. Het gebouw lijkt erg nieuw, maar schijn bedriegd. Het kasteel is gebouwd in het begin van de 18e eeuw.

 

Viareggio

Viareggio staat niet bekend om de mooie bouwwerken, maar om haar status als badplaats. Met het ontstaan van de badplaats in de 18e eeuw, is Viareggio de jongste badplaats van de Toscaanse kust. Naast het bekend staan als badplaats, is de plaats ook wel bekend om het carnaval. Voor dit volksfeest is zelfs een museum opgezet, het Museo del Carnavale. Hier kan je alles leren over de hele geschiedenis van het Italiaanse carnaval. Ook zijn er oude aanplakbiljetten te zien en prachtige maskers van papier-maché.

 

Pisa

Pisa! De stad met de scheve toren, wie kent ‘m niet? Het is bijna trekpleister nummer één in Toscane. Maar Pisa heeft veel meer te bieden dan alleen een scheve toren. De stad heeft bijvoorbeeld drie prachtige stadtuinen, Orto Botanico, Piazza Martiri della Libertà en Giardino Scotto. Een mooie plaats om mee te nemen in je stedentrip door Toscane

 

Livorno

Door naar Livorno, dit is een stad vol met bezienswaardigheden.  Er zijn maar liefst acht musea in Livorno. Daarin is dus genoeg keuze. Maar naast musea zijn er ook een aantal bijzondere plekje in de stad te vinden. Zo is er bijvoorbeeld het Terazza Mascagni. Dit is een prachtig terras aan de oever. Dat staat dus garant voor genieten onder het genoten van het geluid van water.

 

Florence

De laatste stad die we aandoen tijdens de stedentrip door Toscane, is ook gelijk de grootste stad van Toscane, Florence. Een erg mooie stad, maar ook redelijk drukbezocht. Wil je het Uffizi bezoeken, reserveer dan alvast een kaartje. Ook erg mooi om te zien, is de kathedraal van Florence, de Basilica di Santa Maria del Fiore.  Het behoort tot één van de grootste kathedralen van Europa. Om de kathedraal heen staan ook meerdere bouwwerken die een  bezoekje waardig zijn.

 

Overnachting

Helemaal uitgeput na de stedentrip door Toscane? Zoek dan een leuke camping om weer op te laden. De volgende dag spring je zo weer in de auto, om razendsnel bij de volgende stad te komen. Voor een aantal mooie campings op een rij, kijk hier.

 De Toscaanse Archipel

Toscaanse archipel

Als je in Toscane op vakantie bent, kan je net als iedereen de beroemdste steden van de regio bezoeken. Maar iets rustiger is ook wel eens lekker. Er zijn een aantal plekjes, niet al te ver weg, die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Een dagje weg zou je mooi bij de eilandengroep in de Tyrreense Zee kunnen doorbrengen. De eilandengroep wordt ook wel de Toscaanse Archipel genoemd. Het ligt tussen het Italiaanse Toscane en het Franse Corsica.

 

Isola d’Elba

Het gaat om zeven bewoonde eilanden tegen de Italiaanse westkust. Het grootste en bekendste eiland in Elba, in het Italiaans Isola d’Elba. De hoofdstad van het eiland is Portoferraio. De stad is zo groot dat bijna de helft van de bewoners van Isola d’Elba in die stad woont. Voorheen werd hier het ijzererts geslagen dat men won aan de oostelijke kant van het eiland. Op het eiland vind je de Piazza della Republica. Je vindt daar ook een klein, smal straatje. Dit straatje loopt omhoog en als je deze volgt kom je bij de kerk Santissima Misericorde. De kerk is verfraaid met marmer. Bij de kerk is iets bijzonders te vinden, namelijk een gedenkplaats voor Napoleon en ook een replica van de sarcofaag die in Parijs staat. Napoleon heeft vroeger een jaar op dit eiland gewoond.

 

Weinig inwoners

De andere eilandjes van de Toscaanse Archipel liggen in een boog om Isola d’Elba heen. Het meest noordelijke eilandje heet Gorgona. Het is het kleinste eilandje van de zeven. Vroeger, in 1869, was er een strafkolonie die meer dan de helft van het eilandje in beslag nam. De sporen hiervan zijn nog steeds te zien op het eiland. Er leven niet veel mensen op dit kleine eilandje. Er zijn slechts 220 inwoners op het eiland. Het eilandje dat volgt, is het eilandje dat direct onder Gorgona ligt. Het heet Capraia Isola. Het heeft iets meer inwoners dan het bovenliggende eiland, 366 inwoners. Het eilandje is een visserseiland en het kent twee exportproducten; wijn en ansjovis. Een groot deel van het eiland is tegenwoordig een nationaal park.

 

Villa di Agrippa

Er zijn nog meer eilandjes maar het is wat veel om deze allemaal op te noemen. Leuk om wel te vertellen is dat Montecristo een onbewoond eiland is, net als Pianosa. Op Pianosa staat een vuurtoren van 42 meter hoog. Het eiland is lang afgesloten geweest voor buitenstaanders. Hierdoor heeft de natuur een kans gekregen om zich vrijuit te ontwikkelen. Ook het dierenrijk op het eiland is bijzonder. Er staat een oude Romeinse villa op het eiland. Hier heeft de neef van Keizer Augutus ooit ongeveer zeven jaar gezeten. De resten van deze villa worden ook wel de Villa di Agrippa genoemd. Tussen toen en nu heeft er nog een gevangenis huisgehouden op het eiland, maar dat is sinds ruim vijftien jaar gesloten Nog steeds is het niet mogelijk geheel vrij het eiland te bezoeken, dit kan alleen onder begeleiding van een gids.

 

Rust

Als je deze eilanden gaat bezoeken weet je zeker dat je maar weinig toeristenmassa’s tegen zult komen. Weinig toeristen nemen de moeite om een het water op te gaan en langs te eilanden te varen. De eilanden zijn te mooi om niet te bekijken. Het is wel echt een lange dagtrip. Kijk daarom wel goed rond voor leuke campings in de regio Toscane.